Menu

15. HAFTA NELER OLUYOR

Herkes selamlar arkadaşlar

15. haftadan herkese selamlar.

10 cm kadar olduk. Gözlerimiz yumuk şekilde durmaya devam ediyor. Yüz mimiklerinde hala gelişme söz konusu. Hareketli çünkü eklemleri daha güçlü. Ama 20. haftadan sonra daha çok hissedebilirsiniz ya da iki ya da üçüncü hamileliğinde daha çok hisseden olabilir.

Troid hormonları artık daha iyi çalışıyor. Bu da size olan bağlılığının azaldığı anlamına geliyor. Ama siz yine de troid hapı kullanıyorsanız bırakıp bırakmama konusunda bir endokrin doktoruna görünmelisiniz.

İnce bir tüy tabakasıyla kaplanmış durumdayız. 36. hafta doğum yapan bebeklerde bu çok net görünen bir durum. Ama normal zamanda doğum yapan bebekler bu tüylenmeyi döküyorlar. Kemik sayıları çok daha fazla ve esnek . Doğduğunda da bu böyle devam edecek. İlk çocukluk zamanlarına kadar da kemikleri bizden daha fazla olmaya devam edecek. Ve sonrasında bu kemikler kaynayacak.

Şu anda doktorunuz net olarak bebeğinizin cinsiyetini söyleyebilir. Biz cinsiyet partisi yapacağımız için bunu öğrenmek istemiyoruz. Çok heyecanlı bakalım ne olacak:)

Amniyosentez artık yapılabilir. Anne karnından sıvı alınarak bebekteki dna lara bakılabilir. Biz bunu Amerika ya kan göndererek yaptık. Ama yapmadıysanız 18. haftaya kadar baktırmanızı tavsiye ediyorum.

Amniyosentez anne baba kararıyla yapılıyor bu arada ama 300 bebekten biri öldüğü için bu uygulamada yüksek risk taşınıyorsa ve net olarak bilinmek isteniyorsa yapılabilir ama bunun yan etkilerini iyi tartmak lazım.

Anne için baş dönmesi olabilir. Mide ekşimesi çok sık yaşanabilir. Burun hassasiyeti ya da diş eti rahatsızlıkları olabilir. Bu aslında eksik olan vitaminini sizden aldığı anlamına geliyor. Bolca yoğurt süt tüketin. Ayrıca dişlerinizde sıkıntı olursa doktora gitmekten çekinmeyin çünkü hamilelere uygun yeni yöntemler var. Herhangi bir enfeksiyon kapmanız çok daha ciddi sorunlar doğuracaktır.

Bu dönemde psikolojik olarak da sorunlar yaşayabilirsiniz. Bende bir sinirlilik var mesela bu dönem umarım geçer diye bekliyorum. Bel ve kasık ağrısı yaşayabilirsiniz. Kasılmalardan kaynaklanıyor.

Gün içinde aktif olmak bu konuda yapabileceğiniz mantıklı bir seçenek olacaktır.

Uyku pozisyonu olarak sol tarafa yatmayı öneriyorlar. Oksijen daha fazla gidiyor bebeğe. Aslında ben yüz üstü yatmayı çok seviyorum ama bu mümkün değil. Sırt üstü yatmak da tavsiye edilmiyor.

Ayrıca gece herhangi bir şey düşünüp uykunuzu bölmeyin, akşamları çok hafif yiyin ama mutlaka yiyin. Belki bir yoğurt olabilir.

Bu içerik de bu kadar arkadaşlar. Umarım aydınlatıcı olmuştur. Bir sonraki içerikte görüşmek üzere.

Kategori:   Genel, Hafta Hafta Gebelik, Hamile Günlüğü

Yorumlar