DOWN SENDROMU TESTİ
Herkese yeniden merhabalar
Bugün yine çok merak edilen sorulardan birisinin aydınlatılmasıyla karşınızdayım. Down sendromu riski maalesef her 800 bebekte bir. Yani bu çok yüksek bir oran. Aslında son zamanlarda sma konusu çok merak ediliyor çünkü haberlerde vs sma hastalığına çok yer veriliyor. Ama bakıldığında sma lı çocuk doğma ihtimali down sendromlu çocuk doğma ihtimalinden her zaman daha düşük. Durum böyle olunca aslında down sendromu konusu çok daha ehemmiyet taşıyor.
Çocuklarda bebeklerden down sendromu tanısının konulması ancak şöyle mümkün olabiliyor.
12 . haftaya gelindiğinde yapılan 2 li tarama testi sizin doktorunuzun zaten prosedüründe olan bir uygulama. Sonra 2 li tarama testinin sonucunda doktorunuzun şüphe duyacağı bir durum olursa sizi 3 lü tarama testine sokuyor. Burada da riskli bir durum görülürse de daha detaylı olan 4 lü tarama testine giriyorsunuz.
Ve bununla birlikte ultrasonlarda bakılan ense kalınlığı, bacak boyu uzunluğu, burun kemiği çıkıntısı gibi detaylar da bu doğrultuda doktorlara bir şeyler söylemiş oluyor.
Yalnız bu tarama testlerinde herhangi bir sorun gözükmeyip down sendromlu doğan bebekler de var. Ya da çok düşük bir ihtimal de olsa tam tersi olacak şekilde taramalarda down sendromlu olduğundan kuşkulanılan bebeklerin herhangi bir sorun olmadan doğdukları da gözlemlenebiliyor.
Bu durumda ne yapmak lazım. İkili üçlü dörtlü tarama testleri sadece yüzde seksen beş doğruluk oranına sahip. Yani yüzde on beşlik bir açık var ve çocuğunuzun yüzde on beşlik oranında sağlıklı olup olmadığını bilemiyorsunuz.
Bu durumda son beş yıllık olduğu söylenen bir yöntem geliştirilmiş. Bu yöntemde annenin kanı 12. haftada yurt dışında bir laboratuvara gönderiliyor. Bu İspanya, Fransa, Amerika olabilir. Amerika ‘ ya gönderilen kan ile çocuk detaylı bir teste tabi tutuluyor ve olası hastalıkları, başta down sendromu olmak üzere ortaya çıkıyor.
On günde gelen sonuçlar size yüzde 99 oranında bir doğruluk sunuyor.
Bu konuda doktorunuzla konuşmanızı ve güvenilir bir firmayla çalışmanızı tavsiye ederim. Umarım açıklayıcı olmuştur. Bir sonraki içerikte görüşmek üzere.
Kategori: Genel