Menu

12. HAFTA HAFTA HAMİLELİK

Herkese yeniden merhabalar

Bugün 12. hafta hamilelik gelişim sürecinden ve neler olduğundan bahsedeceğiz.

12. haftada bebek 5-6 santim oluyor. Kafaları biraz daha orantılı oluyor. İlk haftaların koca kafa durumu ortadan kalkmış oluyor. Derilerinin üzerinde bir tüy tabakası oluyor. Ama doğumdan sonra bu tüy tabakasının büyükçe bir kısmı dökülüyor.

Organları tamamen oluşmaya başladı. Amniyon sıvısını yutmaya başladı ama bunu böbreklerinden tekrar atıyor o yüzden endişelenecek bir şey yok. Hatta nefes alma egzersizi yapıyor. Bu da arada sırada hıçkırmasına sebep olabiliyor. Amniyon sıvısının içinde tırnakları ve kılları bulunuyor. Dolayısıyla bu sıvının içindeki dna sından dolayı artık tarama testleri yapılabilir. Çünkü oraya bakıp bebekle alakalı herşey bilinebilir. Bilek bükme, parmaklarını hareket ettirme durumu gözleniyor. Kasları geliştikçe daha bilinçli hale gelecek bu hareketler. Ama şu anda refleks hareketleri olarak gözlemliyoruz.

Yumurtalık kesesi tamamen kayboldu. Kendi kordonu oluştu ve folk kesesi tamamen ortadan kalktı. Kalp hareketleri çok önemli. Çünkü en çok görünen hastalıklardan biri de kalp hastalığı. Kalp atım ritmini her gittiğinizde doktorunuz bakıyor olmalı. Bununla birlikte uzman bir kalp doktoru 20. haftada bebeğinizin kalbine bakıyor. Bu da gerekli bir kontrol.

Mide bulanması azalabilir ve hatta yok olabilir. Bununla birlikte halsizlik tamamen ortadan kaybolabilir. Ki bu bende rastlandı. İlk haftalardan çok daha enerjik olabilmemiz mümkün.

 

Ayıca demir vitamini takviyesine başlayabiliriz. Bu hem doğumdan sonra kanamanın olmamasını sağlıyor hem de daha enerjik olmanızı sağlıyor. Ayrıca nefes nefese kalma durumu gerçekleşebilir. Bu durumda yürüyüşlerinizi mola vererek yapmanızı tavsiye ediyorlar.

Ayrıca meme uçlarındaki hassasiyet ve kaşıntı oldukça normal deniyor. Benim mesela şu an çok kaşıntım var. Bununla alakalı krem ve yağlar kullanılmalı deniyor. Ama masaj yaparken dikkat etmek lazım çünkü doğumu tetikleyebileceği konuşuluyor.

12. haftada artık bebeğimiz de çok hareketli olabilir. Çünkü yeri de çok var ve kasları biraz daha güçlendi. Hissetmiyorsanız hissetmenize az kaldı:)

12. hafta hamilelik gelişiminden bu kadar. Umarım aydınlatıcı olmuştur. Bir sonraki içerikte görüşmek üzere.

Kategori:   Genel

Yorumlar